Genel Bilgiler

 

BALKANLARDA OSMANLI-TÜRK ALGISI

15 Ekim 2015, İstanbul

Marmara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından düzenlenen uluslararası sempozyumumuzun amacı, Balkan halkları arasında Osmanlı-Türk algısını ve bunun çeşitli alanlardaki yansımalarını tarihsel ve multi-disipliner bir yaklaşımla ele almaktır. Sempozyum sonucunda, katılımcıların makalelerinin uluslararası kabul görmüş bir yayın evi tarafından editörlü bir kitapta yayınlanması planlanmaktadır.

Farklı coğrafyalar ve kültürlerin buluşma noktası olan Balkanlar, derin farklılıkların bir arada yaşama deneyimine ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Bölgede yaklaşık 500 yıl süren Osmanlı yönetimi,   bir arada yaşama deneyiminin önemli bir kısmını oluşturmaktadır ve bunun günümüze kadar gelen önemli yansımaları vardır. Bir yandan Osmanlılarla yaşanan tarihsel deneyim, öte yandan bölgede Osmanlı mirasının kültürel ve maddi unsurlarının varlığı,  Balkan hakları arasında Osmanlı-Türk algısının incelenmesini gerekli kılan iki temel noktadır.

Burada “algı” kavramını; bireyin dış dünyadaki soyut ve somut nesnelere karşı tutum, davranış ve inançlarını belirleyen duyusal ve zihinsel bilgilenme süreci olarak ele almaktayız. Ancak, elbette bireysel bir algıdan ziyade; simgesel, görsel, duyusal ya da seçici olsun,  tüm algı biçimlerinin, bir ölçüye kadar bireyin içinde yaşadığı toplumun tutum, davranış, inanç sistemi ve değer yargılarından etkilenmesi,  kuşaktan kuşağa aktarılması ve yeni koşullar altında yeniden anlamlandırılması nedeniyle toplumsal algı ile ilgilenmekteyiz. Bu anlamda toplumsal algı, sosyal psikolojiden sosyolojiye, siyaset biliminden tarihe kadar geniş bir sahada multi-disipliner bir ilgi alanıdır.

Bu sempozyumda bireyler ve toplumların algıları ile algıladıkları şeyin çok boyutluluğu dikkate alınarak Balkan halklarının gerek Osmanlıyla gerekse Osmanlı mirasının kültürel ve maddi unsurlarıyla bir arada yaşama deneyiminin farklı kültürel ve toplumsal boyutları, sonraki kuşaklara nasıl aktarıldığı ve onlar tarafından nasıl anlamlandırıldığı, kuşaktan kuşağa yeniden kuruluşunu nasıl etkilediği ve siyasal konjonktürün tüm bu aktarım, anlamlandırma ve yeniden kuruluş süreçlerini nasıl etkilediği anlaşılmaya çalışılacaktır. Aynı zamanda, bu bölgedeki Osmanlı-Türk algısının tarihten günümüze hangi yönleriyle nasıl bir süreklilik ve hangi yönleriyle de kırılma/kopuş sergilediği de karşılaştırmalı bir bakışla ele alınmaya çalışılacaktır.

Prof. Dr. Nuray Bozbora, Marmara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, nbozbora@marmara.edu.tr

Dr. Zuhal Mert Uzuner, Marmara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, zmert@marmara.edu.tr

Yard. Doç.Dr. Şükrü Yazgan, Marmara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, syazgan@marmara.edu.tr  


Bu sayfa Balkanlarda Osmanlı Türk Algısı tarafından en son 22.09.2015 12:47:14 tarihinde güncellenmiştir.

Balkanlarda Osmanlı Türk Algısı

HIZLI ERİŞİM